Skip Navigation Links

            اخبار

مروری بر جشن سینمای ایران بخش پایانی جشن 10 تا 14 جشنی از صنوف برای صنوف



رسول صدرعاملی دبیر دهمین «جشن سینمای ایران»  در سال 1385بود.جشنی که پوستر خاطره انگیز آن و تصویر برگزیدگان سال های گذشته جذابیت خاصی به آن بخشیده بود.جشنی که در آن تندیس بهترین فیلم به تقاطع، تندیس بهترین کارگردانی به اصغر فرهادی برای چهارشنبه سوری، تندیس بهترین فیلمنامه به فرید مصطفوی و ابوالحسن داوودی برای تقاطع، تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد به رضا کیانیان برای یک بوس کوچولو، تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن به هدیه تهرانی برای چهارشنبه سوری، تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به  بیژن امکانیان برای تقاطع و تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل زن  به طور مشترک به پانته آ بهرام و ترانه علیدوستی برای چهارشنبه سوری اهدا شد.همچنین تندیس ویژه هیات داوران جشن دهم نیز به کافه ستاره به تهیه کنندگی مصطفی شایسته تعلق گرفت.

یازدهمین «جشن سینمای ایران» از برخی جهات شاید خاطره انگیزترین جشن تمام ادوار خانه سینما باشد. جشنی که در 20 شهریور ماه 1386 به دبیری پرویز پرستویی برگزار شد و کلیپ های جذاب و دیدنی که سامان مقدم برای این جشن ساخته بود در کنار ترانه خوانی پرستویی آنرا به یاد ماندنی کرد.در این جشن بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به صابر ابر برای فیلم  مینای شهر خاموش،تندیس بهترین بازیگر نقش مکمل زن به سیما تیرانداز برای فیلم  پاداش سکوت،تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن به باران کوثری برای فیلم  خون‌بازی، تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد به مرحوم خسرو شکیبایی برای فیلم اتوبوس شب، تندیس بهترین فیلمنامه به کیومرث پوراحمد و حبیب احمدزاده برای اتوبوس شب، تندیس بهترین کارگردانی به رخشان بنی‌اعتماد و محسن عبدالوهاب برای خون‌بازی و تندیس بهترین فیلم به مهدی همایونفر برای اتوبوس شب اهدا شد.

دبیری دوازدهمین جشن بزرگ سینمای ایران در سال 1387 بر عهده امین تارخ بود.جشنی که برای اولین با در آن جوایز بخش های مختلف از هم تفکیک شد و فیلم کوتاه،انیمیشن و مستند هرکدام از چندین رشته برگزیدگان خود را شناختند. این جشن در حالی برگزار شد که فضا تحت تاثیر درگذشت ناگهانی خسرو شکیبایی هنرمند محبوب سینمای کشورمان قرار داشت. در این دوره که برای اولین بار در محوطه باز مقابل برج میلاد برگزار شد تندیس بهترین فیلم به سیداحمد میرعلایی برای فیلم فرزند خاک، تندیس بهترین کارگردانی به بهمن فرمان آرا  برای فیلم خاک آشنا،تندیس بهترین فیلمنامه به محمدعلی باشه آهنگر و محمدرضا گوهری برای فیلم  فرزند خاک،تندیس بهترین بازیگر نقش اول مرد به مرحوم خسرو شکیبایی برای فیلم ستاره بود، تندیس بهترین بازیگر نقش اول زن به گوهرخیراندیش برای فیلم دعوت،تندیس بهترین  بازیگر نقش مکمل مرد به بابک حمیدیان برای فیلم  ریسمان باز و تندیس بهترین  بازیگر نقش مکمل زن به  مهتاب نصیرپور برای فیلم  فرزند خاک اهدا شد.

اما حکایت جشن سیزدهم سینمای ایران با همه دوره های دیگر آن متفاوت است. بعد از حوادث اجتماعی پس از نتایج انتخابات ریاست جمهوری در دوره دهم و ملتهب بودن فضای جامعه  مجریان جشن تصمیم گرفتند که جشن به صورت غیر رقابتی برگزار شود برگزاری این دوره بسیار سخت بود  و به قول مدیر عامل خانه سینما تنها دلیل برگزاری این جشن شخص دبیر جشن فرهاد توحیدی بود. در این دوره جایزه سیف الله داد برای خدمت رسانی به سینما بنیان گذاشته شد و اولین تندیس این جایزه به محمد باقر قالیباف برای  ساخت پردیسهای سینمایی اهدا شد  البته جشن سیزدهم  تنها به صورت یک مراسم کوچک و مجلل در هتل استقلال و به صورت غیر رقابتی برگزار شد. بزرگداشت آندره تومانیان،نیکو خردمند و ناصر تقوایی از بخش های اصلی مراسم بود. مراسم سیزدهمین جشن سینمای ایران در حالی به پایان رسید که در این مراسم هیچ برگزیده ای معرفی نشد اما  برگزیدگان فیلم و کارگردانی و فیلم نامه نویسی دورههای پیشین برای نخستین بار در 6 سالن سینما به مدت 4 روز با حضور عوامل سینما به نمایش در آمد

اما حکایت جشن چهاردهم با جشن سیزدهم کاملا متفاوت است. اگر جشن سیزدهم به دلیل مشکلات اجتماعی به صورت غیر رقابتی برگزار شد اما برگزاری جشن چهاردهم با مشکلات مالی و در واقع حصر مالی خانه سینما از سوی معاونت سینمایی روبرو شد. اما این حصر مالی مانع  برگزار نشدن جشن نشد و سینماگران شاهد جشنی با شکوه و آبروند بودندو برای اولین بار هر کدام از جشنهای تخصصی یک ویژه نامه جداکانه داشتند و در پایان این دوره از جشن نیز کتاب جشن چهاردهم با معرفی مجموعه ی آثار شرکت کننده ، داوران ،‌مجموعه فعالیتهای لازم برای برگزاری جشن و جدول زمانبندی آن در 172 صفحه به صورت رنگی منتشر شد جشن چهاردهم بسیار بزرگتر از جشن سیزدهم بود  هرچقدر جشن سیزدهم کوچک بی حاشیه ولی این جشن وسیع برگزار شد. آئین نکوداشت چهاردهمین جشن سینمای ایران با تجلیل از یک عمر فعالیت هنری حسین ترابی و محمد سریر و جایزه ویژه  سیف اله داد به محمدرضا فیروزفر برای خدمات صنعتی سینمایی اهدا شد .
 جشنی که در 4 بخش گوناگون برگزار شد و مراسم جشن انیمیشن،کوتاه و مستند در ایوان شمس و بخش بلند سینمایی در برج میلاد. جشنی که در هر چهار مراسم حرف های مهمی زده شد و حتی آرزوهایی شد که تا مدتی فضای سینما را تحت تاثیر خود قرار داد.اما این مراسم در حالی روز پنجشنبه 25 شهریور به پایان رسید که 19 تندیس شایستگی در این مراسم به برگزیدگان جشن سینما اهدا شد. تندیس بهترین فیلم به «درباره الی» به تهیه کنندگی اصغر فرهادی و سیدمحمود رضوی،بهترین کارگردانی به اصغر فرهادی برای فیلم سینمایی «درباره الی»،بهترین فیلمنامه به جلیل سامان برای فیلم سینمایی «وقت بودن» (زندگی)،بهترین بازیگر نقش اول زن به نگار جواهریان برای فیلم سینمایی «طلا و مس»،بهترین بازیگر نقش اول مرد به شهاب حسینی برای فیلم های «درباره الی» و «پرسه در مه»،بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به صابر ابر برای فیلم سینمایی «درباره الی» و بهترین بازیگر نقش مکمل زن به مریلا زارعی برای فیلم سینمایی «درباره الی» از جمله جوایز اصلی چهاردهمین جشن سینمای ایران بود.

واینک  شهریور ماه 1390 قرار است پانزدهمین جشن سینمای ایران به دبیری کیومرث پوراحمد برگزار شود، جشنی که مدیران دولتی در حال رصد آن هستند و اهالی سینما هم در هر جلسه ای تداوم آنرا آرزو می کنند اما تفاوت اساسی جشن سینمای ایران با سایر جشنواره ها در  یک نکته نهفته است  و آن هم گزینش و نحوه انتخاب برگزیدگانش است و شاید به همین دلیل است که امروز دریافت تندیس شایستگی سینمای ایران بیش از هر زمان دیگری برای اهالی سینما افتخار آفرین است  چرا که بهترین های رشته های مختلف سینمایی توسط خود اهالی سینما انتخاب می شوند و از دست نخبگان، فرهیختگان و چهره های برجسته هنری و پیشکسوتان خود، تندیس شایستگی دریافت می کنند.

 

دیـــده بــان
HyperLink
HyperLink
HyperLink
HyperLink
      با وارد كردن ایمیل خود در فرم زیر اخبار جدید بطور خودكار برایتان ارسال می شود:    
       
 
 
   
     
صـفـحـه اول     دربــــــاره       تــــمــــاس       English  
 
تمامی حقوق این وبسایت متعلق به خانه سینمای ایران است
All Rights Reserved, Khanehcinema.ir 2008-2010
Developed by Rayan goustar - Designed by Hamidreza Studio